Manna Ori Een wereld vol kleur 2018
 • Een wereld vol kleur 2018

  1
  scissors
  juni 24th, 2017adminNieuws

  Een wereld vol kleur

  Mijn naam is Marten Sale Brouwer ( Manna Ori ). Origami kunstenaar, kunstschilder en organisator van “De kunstroute” te Leeuwarden en ik woon alweer 7 jaar in Osaka Japan. In 2000, 2002 en 2004 heb ik 3x de Kunstroute in Leeuwarden georganiseerd waar toen 70 kunstenaars, dichters, amateurs en 19 basisscholen uit en rondom Leeuwarden honderden schilderijen voor hebben gemaakt. Die schilderijen hingen 3 maanden aan de kades van de grachten, boven winkels en aan woonhuizen door de hele binnenstad Leeuwarden.

  In 2018 wil ik de Kunstroute weer gaan organiseren. Hiervoor heb ik een plan gemaakt. Het doel is de mooiste openlucht tentoonstelling van Friesland te maken en om zoveel mogelijk mensen te inspireren en deelgenoot te maken van: “Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018”.

  De wedstrijd: Het mooiste schilderij van Friesland

  Stap 1 >> Alle kunstenaars uit Friesland kunnen zich aanmelden door 1 foto van een schilderij, in de stijl van het werk wat ze willen gaan maken voor de kunstroute + naam en adres te sturen naar: mannaori@gmail.com. Aanmelden kan tot 10 augustus 2017. Van al de ingezonden foto`s komt dan een fototentoonstelling in het gemeentehuis van Moriguchi (Osaka/ Japan) waar de inwoners de 20 mooiste schilderijen uit kiezen.
  De 20 bijhorende kunstenaars maken dan een schilderij die dan gegarandeerd in de kunstroute komen te hangen. De namen van deze 20 kunstenaars zullen bekend worden gemaakt op zondag 10 september in het Fries museum.

  Stap 2 >> Vanaf 10 september tot december 2017 kan iedereen uit Friesland een schilderij maken, van dat schilderij dan een foto maken en die op te sturen naar: mannaori@gmail.com. In januari 2018 zal er van alle opgestuurde foto`s een 2e fototentoonstelling in Osaka komen, waar de inwoners van Osaka de mooiste schilderijen zullen uitkiezen.

  Al die uitgekozen schilderijen zullen in de kunstroute komen te hangen. Daar zal ook duidelijk worden wat de 20 mooiste schilderijen zijn en wie het mooiste schilderij van Friesland heeft gemaakt. De winnaar zal 7 april op de opening van de kunstroute bekend worden gemaakt.
  De 20 mooiste schilderijen zullen na de kunstroute in  Leeuwarden naar Japan gaan voor meerdere tentoonstellingen. De winnaar van het mooiste schilderij van Friesland wint een reis naar Japan om bij de eerste tentoonstelling te zijn.
  Er worden volgend jaar tussen de 3 en 4 miljoen mensen in Friesland verwacht dus dit is de kans om bekendheid te krijgen in Nederland en Japan.

  Deelname scholen

  Elke middelbare en hogere school kan meedoen. De studenten maken eerst elk een schilderij waarvan zij op de school een tentoonstelling houden. Daarna gaan de studenten zelf de 5 mooiste schilderijen uit kiezen die in de route komen te hangen.

  Aanmelden Basisscholen kan tot 22 juli 2017.

  Alle basisscholen in Friesland houden in oktober / november een teken en gedichten wedstrijd daarna hangen ze alle tekeningen en gedichten op in de klas en kiezen de kinderen zelf de mooiste tekeningen en gedichten uit. De winnaars van elke klas gaan dan in november / december op grote panelen schilderijen maken, begeleid door kunstenaars. Die schilderijen krijgen de kans om aan de kades van de grachten in Leeuwarden te hangen. De bedoeling is dat de scholen die meedoen alle materialen op school geleverd krijgen.

  Ik hoop dat door een sponsor actie met de kinderen de kunstroute grotendeels gerealiseerd wordt, zodat de kinderen trots kunnen zijn dat 1 of meerdere schilderijen van hun school in de kunstroute hangen en dat ze mee hebben geholpen om het project financieel te realiseren. Stuur een mailtje voor 22 juli met de naam van de school, het adres, telefoonnummer en een naam contactpersoon naar mannaori@gmail.com. Dank krijgt de school in begin september bericht hoe het project met de basisscholen zal gaan verlopen.

  Het mooiste gedicht van Friesland

  Iedereen van Friesland kan meedoen aan het mooiste gedicht van Friesland. Dat mag in het Nederlands of in het Fries. Maak de komende maanden 10 gedichten, laat die aan je familie, vrienden, en buren lezen en laten zij het mooiste gedicht uitkiezen. Stuur dat gedicht dan op. Dan maakt het gedicht kans om uitgekozen te worden en wordt dan op een groot paneel geschilderd en komt dan ook in de route te hangen.
  Vanaf 1 september kun je op de website www.spelendnaarvrede.nl het adres vinden waar je het gedicht heen kunt sturen. Daarnaast hoop ik dat er van de mooiste 30 gedichten die in de route komen te hangen een boekje wordt gemaakt. De winnaar krijgt dan naast de eer het eerste boekje. Dit project zal ook in Osaka (al is het op kleinere schaal)  plaatsvinden zodat de mooiste schilderijen en gedichten van Osaka ook in de kunstroute van Leeuwarden zullen komen te hangen.
  De bedoeling is dat de Openlucht Kunstroute van Leeuwarden zal plaatsvinden van zaterdag 7 april tot en met 6 oktober.

  Help mee om dit project te realiseren.

  Om dit allemaal goed te kunnen organiseren en in kaart te brengen moet ik eerst weten hoeveel kunstenaars, basisscholen en andere scholen uit Friesland willen
  meedoen. Ook moet ik genoeg geld verzamelen om het project te kunnen uitvoeren. U kunt op de website www.spelendnaarvrede.nl het rekeningnummer vinden om het project sponsoren. Hier kunt u ook foto`s en krantenartikelen bekijken van
  de Kunstroute uit 2004 en van mijn vredesprojecten.

  De bijeenkomst.

  Zondag 10 september om 17:00 uur in het Fries museum is een bijeenkomst waar ik meer over de kunstroute zal vertellen, waar de 20 kunstenaars bekend
  worden gemaakt en vanaf dat moment kan iedereen beginnen met schilderen en kunnen gedichten ingezonden worden. Dit is mijn plan. Ik hoop dat U meedoet en komt kijken met vrienden en familie in 2018.

  Met vriendelijke groet Marten Sale Brouwer

 

1 responses to “Een wereld vol kleur 2018” RSS icon

 • Ik hoop van harte dat het amitieuze project zal slagen. Maar dat gaat vast wel lukken.xxx